fredag 6 februari 2009

Baka, baka liten kaka

Igår var jag så där huslig igen... bakade nytt matbröd.

Receptet är taget från Pernilla W's blogg och lyder som följer:

MAMMABULLAR
ca 16 st.

3 1/2 dl ljummet vatten
25 g jäst (1/2 paket)
1 tsk socker
1 tsk havssalt
5 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
Pensling:
äggvita eller filmjölk
Garnering:
vetekross

1. Smula sönder jästen i en degbunke. Rör ut den i det ljumma vattnet.
2. Tillsätt socker, salt och båda mjölsorterna.. Arbeta ihop degen och ställ den att jäsa upp. (ca 30 min.)
3. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två lika delar och forma till rullar. Skär varje rulle i 8 lika stora bitar och rulla ut dom till runda bullar.
4. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till dom lätt med handen och låt dom jäsa upp. (ca 30 min)
5. Pensla med filmjölk eller äggvita (för extra krispig yta) och strö på rikligt med vetekross.
Grädda i 225 grader 8 - 10 minuter.

Ursprungsreceptet kommer från Cranks hälsokostrestaurang i London.


Absolut värda att baka, de var mycket smaskiga!

Inga kommentarer: